De gemeente Loon op Zand is een Global Goals gemeente, een gemeente die zich inzet voor de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De gemeenteraad heeft daarbij een keuze gemaakt voor de doelen die iedere inwoner van onze gemeente zelf na kan streven: aandacht voor Duurzaamheid en voor Eerlijke Handel. De uitvoering ervan is in handen gelegd van het burgerplatform Wereldgemeente Loon op Zand.
De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
De thema's waar Wereldgemeente zich mee bezig houdt zijn:
Bouw en Energie:
De werkgroep die hiervoor werd gevormd ontwikkelde zich vrij snel tot het Energiecollectief in de Gemeente Loon op Zand, ECLoZ. Deze energiecoöperatie houdt zich bezig met besparen, opwekken en leveren van energie. Meer informatie hierover vindt u op de website van ECLoZ | om. Wereldgemeente Loon op Zand is nog steeds betrokken bij ECLoZ met name op het gebied van PR en communicatie.
Aandacht voor wonen in (not so) tiny houses hoort ook thuis bij dit thema.
Voedsel:
De Voedselwerkgroep organiseert ieder jaar een activiteit rondom Wereldvoedseldag in oktober. Een van de terugkerende onderwerpen is beperken van de voedselvoetafdruk, door aandacht te vragen voor lokaal eten en eten van het seizoen. Er werd daarvoor een streekproductenfolder ontwikkeld met adressen van boerderijwinkels in onze omgeving. De folder is hier te downloaden.
Ook is vanuit de voedselwerkgroep het initiatief ontstaan voor eetbaar groen in de wijken, de zogenaamde plukfruitlocaties. Op deze pagina is daar meer over te lezen.
Ook het beperken van beperken van voedselverspilling krijgt regelmatig aandacht.
Afval, hergebruik en reparatie
Rond dit thema is geen werkgroep actief. Er is sprake van een goede samenwerking met De Boekenbank (2e handsboeken), Gered Gereedschap, het Repair Café en de Spullenbank. Zij worden op Facebook gevolgd en relevante berichten worden gedeeld.
Rondom het thema Zwerfafval is in samenwerking met gemeente en een bureau voor Kunsteducatie, een jarenlange relatie met het Van Haestrechtcollege ontstaan.
Eerlijke Handel
Tweemaal per jaar wordt er door Fairtrade Nederland een landelijke Fairtrade week georganiseerd. Voor ons aanleiding om hiervoor aandacht te vragen via een persbericht, artikel op de website en berichten op Facebook.
Behalve eerlijke handel wereldwijd, vragen wij ook aandacht voor het lokaal produceren van voedsel, rechtstreeks bij de producent te koop tegen een eerlijke prijs. Hiervoor geeft onze voedselgroep een streekproductenfolder uit met adressen van boerderijwinkels in onze gemeente en directe omgeving.
Ook is er het streven om naast Global Goals gemeente ook Fairtrade gemeente te worden. Gebrek aan menskracht maakt dat dit nog niet in gang is gezet.
Groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie
Jaarlijks zijn wij Voedselbank voor bijen en delen we zakjes insectvriendelijk bloemzaad uit om te kunnen zaaien op Nationale Zaaidag in april.
Om inwoners te helpen met het klimaatbestendig maken van huis en tuin organiseren we regelmatig in samenwerking met de gemeente een prijsvraag waarbij 5 regentonnen worden verloot. Een succesvolle actie waar tientallen inwoners aan deelnemen.
Er wordt momenteel samenwerking gezocht met het Park Vossenberg om in het park een stekkenbank voor inheemse struiken in te richten.