Weet hoe groen je eet

Wat je eet heeft niet alleen invloed op jezelf, het heeft ook invloed op de aarde. Voordat er eten op je bord ligt, is er een heel traject van handelingen aan voorafgegaan. Het wordt geproduceerd, bewerkt, vervoerd, verpakt en bereid. Deze handelingen kunnen milieubelasting veroorzaken, afhankelijk van waar de productie plaats vindt, hoe er vervoerd, verpakt en bereid wordt. Al deze aspecten bij elkaar bepalen de ecologische voetafdruk van je voedsel. Hoe groot die is kun je zelf berekenen op de website van het Voedingscentrum, op de pagina Voedselafdruk.

Als je het belangrijk vindt om een beperkte voedselvoetafdruk te hebben, net als wij van de Voedselwerkgroep van Wereldgemeente Loon op Zand, kun je rekening houden met het volgende:

  • eet minder vlees en beperkt zuivel,
  • koop producten van het seizoen,
  • koop producten uit eigen streek,
  • doe je boodschappen lopend of op de fiets,
  • neem een eigen tas mee, 
  • gebruik katoenen zakjes (te koop o.a. bij de boerderijwinkel van Pluktuin De Sprankenhof in Udenhout) om los fruit en groente in te verpakken, zodat je geen plastic zakjes hoeft te gebruiken, 
  • vermijd verspilling door niet teveel eten klaar te maken,
  • als er toch restjes zijn, bewaar ze in de koelkast en las regelmatig een ‘kliekjes’-dag in.

Zie voor meer informatie over Voedsel en Duurzaamheid, met o.a. tips om voedselverspilling te voorkomen, adressen van boerderij winkels in de buurt, deze eerder verschenen pagina op onze website.

Wil je meer lezen en zoek je CO2 lage recepten dan is het boek Voetprint Cooking van Dorien Soons een aanrader.

Nieuws

Weet hoe groen je eet

Wat je eet heeft niet alleen invloed op jezelf, het heeft ook invloed op de aarde. Voordat er eten op je bord ligt, is er een heel traject van handelingen aan voorafgegaan. Het wordt geproduceerd, bewerkt, vervoerd, verpakt en bereid. Deze handelingen kunnen milieubelasting veroorzaken, afhankelijk van waar de productie plaats vindt, hoe er vervoerd, verpakt en bereid wordt. Al deze aspecten bij elkaar bepalen de ecologische voetafdruk van je voedsel. Hoe groot die is kun je zelf berekenen op de website van het Voedingscentrum, op de pagina Voedselafdruk.

Als je het belangrijk vindt om een beperkte voedselvoetafdruk te hebben, net als wij van de Voedselwerkgroep van Wereldgemeente Loon op Zand, kun je rekening houden met het volgende:

  • eet minder vlees en beperkt zuivel,
  • koop producten van het seizoen,
  • koop producten uit eigen streek,
  • doe je boodschappen lopend of op de fiets,
  • neem een eigen tas mee, 
  • gebruik katoenen zakjes (te koop o.a. bij de boerderijwinkel van Pluktuin De Sprankenhof in Udenhout) om los fruit en groente in te verpakken, zodat je geen plastic zakjes hoeft te gebruiken, 
  • vermijd verspilling door niet teveel eten klaar te maken,
  • als er toch restjes zijn, bewaar ze in de koelkast en las regelmatig een ‘kliekjes’-dag in.

Zie voor meer informatie over Voedsel en Duurzaamheid, met o.a. tips om voedselverspilling te voorkomen, adressen van boerderij winkels in de buurt, deze eerder verschenen pagina op onze website.

Wil je meer lezen en zoek je CO2 lage recepten dan is het boek Voetprint Cooking van Dorien Soons een aanrader.

CONTACT

Wij ontvangen graag uw vraag of opmerking: