
Van gas los, hoe doe je dat?
Het kantoorpand van DRIELUIK design & repro | fotografie & audio, Kaatsheuvel ging van het gas af!
Wereldvoedseldag in Global Goals gemeente Loon op Zand
Op vrijdag 16 oktober is het Wereldvoedseldag: de dag waarop wereldwijd aandacht is voor gelijke verdeling van voedsel onder de wereldbevolking. De dag is in 1981 uitgeroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
Sinds 2013 heeft Stichting Wereldgemeente Loon op Zand op verschillende manieren aandacht besteed aan Wereldvoedseldag, vaak samen met anderen. In het verleden waren dat o.a. statushouders, restaurants en volkstuinverenigingen. Vorig jaar werd een succesvolle en drukbezochte Wereldlunch georganiseerd in samenwerking met Kapel Park De Vossenberg.
Wereldmaaltijd thuis
Dit jaar zijn er weinig mogelijkheden om in een openbare gelegenheid gezamenlijk een Wereldmaaltijd te nuttigen, maar ieder voor zich kan dat natuurlijk thuis doen! Wat is een Wereldmaaltijd? Een wereldmaaltijd bevat niet meer ingrediënten dan er voor iedereen beschikbaar is, wanneer we het voedsel eerlijk delen over de wereld (zie kader). Iedere wereldburger zou dit iedere dag kunnen eten en niemand zou tekort komen. Met een deel van deze ingrediënten is het mogelijk om op Wereldvoedseldag een smakelijke ‘Wereldburger’ te maken. Hieronder het recept.
Eet een Wereldburger
Voor 8 burgers heeft u nodig: 4 sneden (volkoren)brood, 15 gram havervlokken, 1,25 dl bouillon of melk, 1/2 ui, 1/2 teentje knoflook, 40 gram klein gesnede prei, 2 eetlepels notenpasta, 1 ei, zout, peper, basilicum. En zo maakt u de Wereldburger: Snijd het brood in kleine blokjes en week het met havervlokken in de bouillon of de melk. Snipper de ui en knoflook en voeg ze samen met de klein gesneden prei, de notenpasta, ei, peper, basilicum en zout toe aan het mengsel. Kneed het tot een stevige bal en verdeel in 8 delen. Vorm hier ballen van en druk die plat. Bak de burgers in wat olie aan beide kanten bruin en gaar. Dit is de herfstvariant van de Wereldburger. Voor andere seizoensvarianten klik hier. Voor een veganistische versie kan ei vervangen worden door 3 lepels pindakaas of één eetlepel gebroken lijnzaad geweekt in drie eetlepels warm water.
Het kantoorpand van DRIELUIK design & repro | fotografie & audio, Kaatsheuvel ging van het gas af!
Op twee locaties werden fruitbomen en struiken geplant ter gelegenheid van de uitgestelde boomfeestdag.
Geen gezameniljke wereldmaaltijd op Wereldvoedseldag.
Op vrijdag 25 september werd in veel gemeenten de Global Goals Vlag gehesen. Ook in onze 3 dorpskernen wapperden die dag en de dagen erna de vlaggen fier aan de mast.
Op vrijdag 16 oktober is het Wereldvoedseldag: de dag waarop wereldwijd aandacht is voor gelijke verdeling van voedsel onder de wereldbevolking. De dag is in 1981 uitgeroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
Sinds 2013 heeft Stichting Wereldgemeente Loon op Zand op verschillende manieren aandacht besteed aan Wereldvoedseldag, vaak samen met anderen. In het verleden waren dat o.a. statushouders, restaurants en volkstuinverenigingen. Vorig jaar werd een succesvolle en drukbezochte Wereldlunch georganiseerd in samenwerking met Kapel Park De Vossenberg.
Wereldmaaltijd thuis
Dit jaar zijn er weinig mogelijkheden om in een openbare gelegenheid gezamenlijk een Wereldmaaltijd te nuttigen, maar ieder voor zich kan dat natuurlijk thuis doen! Wat is een Wereldmaaltijd? Een wereldmaaltijd bevat niet meer ingrediënten dan er voor iedereen beschikbaar is, wanneer we het voedsel eerlijk delen over de wereld (zie kader). Iedere wereldburger zou dit iedere dag kunnen eten en niemand zou tekort komen. Met een deel van deze ingrediënten is het mogelijk om op Wereldvoedseldag een smakelijke ‘Wereldburger’ te maken. Hieronder het recept.
Eet een Wereldburger
Voor 8 burgers heeft u nodig: 4 sneden (volkoren)brood, 15 gram havervlokken, 1,25 dl bouillon of melk, 1/2 ui, 1/2 teentje knoflook, 40 gram klein gesnede prei, 2 eetlepels notenpasta, 1 ei, zout, peper, basilicum. En zo maakt u de Wereldburger: Snijd het brood in kleine blokjes en week het met havervlokken in de bouillon of de melk. Snipper de ui en knoflook en voeg ze samen met de klein gesneden prei, de notenpasta, ei, peper, basilicum en zout toe aan het mengsel. Kneed het tot een stevige bal en verdeel in 8 delen. Vorm hier ballen van en druk die plat. Bak de burgers in wat olie aan beide kanten bruin en gaar. Dit is de herfstvariant van de Wereldburger. Voor andere seizoensvarianten klik hier. Voor een veganistische versie kan ei vervangen worden door 3 lepels pindakaas of één eetlepel gebroken lijnzaad geweekt in drie eetlepels warm water.